Lehti huijaa, kansa uskoo

Aprillipäivien uutiset naurattavat vanhentuneinakin

STT (24.3.2006)

Muistitko lunastaa marjastuskortin ja hankkia verotarran kesämökin ikkunaan? Ostitko huutokaupasta Hämeenlinnan torikiviä? Satuitko näkemään satakuntalaisen ikiliikkujan?

Sanomalehtien aprillipäivän jutut ovat tuottaneet hihittelyä ja hämmennystä lukijoille vuosikymmenten ajan. Turkulainen opettaja Jouni Paakkinen penkoi juksausten aatelin esiin arkistoista ja kokosi niistä kirjan Aprillia! Aprillia! (Atena Kustannus, 2006)

- Vanhin juttu löytyi Turun Sanomista vuodelta 1925. Maakuntien huumorissa ei näkynyt isoja eroja, ja juttuaiheet toistuivat lehdissä usein. Hauskimpia minusta olivat jutut, joissa kuvailluista keksinnöistä on tullut myöhemmin totta, Paakkinen kertoo.

Eri puolilla maata on jaettu ilmaiseksi viinaa äkillisesti löytyneestä salavarastosta, tasattu ylijäämäistä budjettia viskomalla seteleitä tai kuvattu kansainvälistä suurelokuvaa omassa pitäjässä. Hämeenlinnassa on katettu moottoritie monitoimihallilla, Joensuussa laskeutuvien lentokoneiden matka jatkuu tunneliin ja Sonkajärvellä on avattu Eukonkantoputki.

Myös ääliömäisistä EU-direktiiveistä on revitty huumoria: kiellettyjen asioiden listalla komeilevat aprillijuttujen perusteella ainakin alastomat patsaat ja saunojen puulauteet.

Silakoita Näsijärven norpille

Oman ryhmänsä aprillijutuista muodostavat liki uskottavat tarinat. Pari vuotta sitten Näsijärven rannoilla parveili joukko silakkapaketeilla varustautuneita kaupunkilaisia ja tähyili järveen siirrettyjä saimaannorppia.

Jyväskylän poliisilaitoksen puhelinlinjat menivät 1970-luvulla tukkoon, kun rehelliset kansalaiset halusivat kertoa poliisille ajaneensa edellisenä päivänä ylinopeutta. Kaahauksen oli nimittäin tallentanut ennenkuulumaton ihmelaite, supertehokas sveitsiläis-japanilainen tutkakamera.

Jouni Paakkinen tunnustaa uskoneensa itsekin yhden aprillijutun. Turun ylioppilaslehden juttu Paranormaalien ilmiöiden tutkimuskeskuksesta ei ensilukemalta herättänyt opiskelijassa kummastusta. Myös Mikrobitin uutisia on pitänyt huhtikuussa lukea varmuuden vuoksi kahteen kertaan.

Paakkisen oma suosikki on valtavirrasta poikkeava, Ilkassa julkaistu 50-vuotishaastattelu. Päivänsankari latelee teknologian kehittämisen hämärässä hengessä latteuksia kapulakielellä, joka saisi perusvirkamiehen vihertymään kateudesta. Kas näin:

"Talmela on henkeen ja vereen urheilumiehiä, vaikka hän toteaa, että kehitysprojektien ohjattavuuden parantaminen vaatii tiukkaa projektinhallintaa, mutta ennen kaikkea hallintokoneiston joustavuus ratkaisee sen, saadaanko tuotekehityksen etu markkinoille asti."

Ilmaista jäätelöä koululaisille

Jouni Paakkinen on kunnostautunut huumorikirjoittajana jo ennen aprillikirjaakin. Pari vuotta sitten hän keräili elokuvien ja tv-sarjojen käännöskömmähdyksiä kirjoiksi Yhdeksänmetrinen maasika ja Agentti Appelsiini. Konstikkaista käyttöohjeista syntyi kokoelma Varoitus! Älä niele nauloja.

- Pidän hienovaraisesta huumorista, jonka ei tarvitse olla alleviivattua. Kotimaisten sketsisarjojen naaman ja äänen vääntely ei jaksa naurattaa.

Aprillipäivän lähestyessä osa Paakkisen oppilaista Kerttulin koulussa osaa jo varautua jekutukseen.

- Muutama vuosi sitten lähikaupan jäätelövarasto sattui sulamaan huhtikuun ensimmäisenä. Isoimmat pojat väittivät, etteivät pilaan uskoneet, vaan kumma kyllä olivat ensimmäisten joukossa ilmaista jätskiä hakemassa. Jonain vuonna koulussa vieraili mukamas Antti Tuisku, Paakkinen virnuilee.

Kirsi Siekkinen


Aprillia! Aprillia!